IPHONE 8 VS IPHONE SE 2020: OVEREENKOMSTEN EN VERSCHILLEN

Op 15 april 2020 liet Apple weer van zich horen. Niet met zomaar iets, maar met de gloednieuwe iPhone SE 2020. Je zou misschien denken dat dit device de opvolger is van de iPhone SE uit 2016, maar dat is niet waar.

Het is een mix tussen de iPhone 8 en de iPhone 11. Qua uiterlijk lijkt de nieuwe SE heel veel op de iPhone 8, en ook qua prestaties zijn er overeenkomsten. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de nieuwe iPhone SE en de iPhone 8? En welk toestel kun je het beste kopen? Dat lees je in dit blogartikel.

In dit artikel

 • Design

 • Beeldscherm

 • Processor

 • Camera

 • Waterbestendigheid

 • Software-ondersteuning

 • Prijs

 • Conclusie

 • Refurbished iPhone 8

DESIGN: OUD EN VERTROUWD, MAAR TOCH EEN NIEUWE LOOK

fototoestellen.PNG

De iPhone SE 2020 en de iPhone 8 hebben beide hetzelfde formaat. De toestellen zijn 138.4 mm lang, 67.3 mm breed en 7.3 mm dik. Deze afmetingen zorgen ervoor dat je beide iPhones goed met een hand kunt bedienen, en omdat de behuizingen van aluminium en glas is gemaakt, voelen beide toestellen wat zwaarder en premium aan. De glazen achterkant maakt draadloos opladen mogelijk.

Een verschil is terug te vinden in de kleuren van de behuizing. De iPhone SE 2020 is, in tegenstelling tot de iPhone 8, niet verkrijgbaar in de kleur Gold. Verder is het opvallend dat de witte variant van de iPhone SE, die de iPhone 8 niet heeft, over een zwarte voorkant beschikt. Dat is nieuw, want alle andere iPhones van Apple met een lichte achterkant hebben normaal gesproken een witte voorkant.

BEELDSCHERM: HETZELFDE FORMAAT MET EEN IETS ANDERE BEDIENING

fototoestellen2.PNG

Beide iPhones hebben een LCD-beeldscherm met een diagonaal van 4.7 inch (11.25 cm) en een resolutie van 1334 x 750 pixels.

Beide beeldschermen hebben de benaming Retina-display. Dit houdt in dat het blote oog geen losse pixels meer kan zien, waardoor je teksten en beelden altijd scherp ziet. Ook de functie True Tone zit in beide beeldschermen verwerkt. Deze functie zorgt ervoor dat het beeldscherm zich automatisch aan het omgevingslicht aanpast. Waar je ook bent, je hebt altijd dezelfde mooie kleurweergave.

De manier waarop je beide beeldschermen gebruikt, is wel iets verschillend. De iPhone 8 heeft een 3D-touch functie.

Door harder op een app-icoon te drukken, ontstaat een klein menu met voorgestelde taken. Zo kun je een bepaalde taak, zoals de videocamera activeren, met minder handelingen uitvoeren. De nieuwe iPhone SE 2020 gebruikt Haptic Touch.

Hiermee kun je hetzelfde, maar in plaats van harder drukken moet je het app-icoon langer ingedrukt houden.

Het verschil? 3D-Touch neemt meer ruimte in beslag. Door de Haptic Touch-functie toe te passen, wordt kostbare ruimte bespaard voor andere functies in het toestel.

PROCESSOR: MEER IS BETER, OF GOED IS GOED GENOEG

fototoestellen3.PNG

De iPhone 8 verscheen in 2017 en beschikt over een A11-processor. Deze processor is krachtig genoeg om meerdere taken tegelijkertijd te kunnen uitvoeren. Ook zijn augmented reality apps, grafische mobiele games en films in HD geen probleem voor de iPhone 8. De nieuwe iPhone SE heeft een A13-processor, die ook verwerkt zit in de iPhone 11.

Vanzelfsprekend is de A13-processor een stukje krachtiger dan de A11-processor.

Zo zullen apps wat sneller opstarten en zal de A13-processor beter opgewassen zijn tegen zware grafische taken.

Het verschil is milliseconden-werk, dus het is nog maar de vraag of je dit verschil bij dagelijks gebruik echt gaat merken.

CAMERA: DEZELFDE KWALITEIT MET IETS UITGEBREIDERE FUNCTIES

fototoestellen4.PNG

In de basis zijn de camera’s van de iPhone 8 en de iPhone SE uit 2020 gelijk. Beide toestellen hebben een enkele 12 megapixel camera aan de achterkant en een 7 megapixel frontcamera. Met de achterkant film je in 4K-kwaliteit, wat tot vier keer beter is dan Full-HD. Met de voorkant film je in Full-HD-kwaliteit. Met beide toestellen kun je dus uitstekend FaceTimen en je favoriete moment haarscherp vastleggen. Wat de nieuwe iPhone SE wel kan en de iPhone 8 niet, is portretfoto’s maken met de frontcamera. Hierdoor kun je met de frontcamera betere foto’s maken met meer diepte, waardoor je selfies mooier worden. Ook is QuickTake een functie die de iPhone 8 niet ondersteunt. Dit maakt het mogelijk om video’s in de fotomodus te maken. Het zijn kleine verschillen die met name voor de camerafanaat belangrijk kunnen zijn. Bij alledaagse foto’s en video’s is het gokken met welk toestel het beeldmateriaal vastgelegd is.

WATERBESTENDIGHEID: BEIDE TOESTEL ZIJN DOMPELDICHT

fototoestellen5.PNG

Zowel de iPhone 8 als de iPhone SE 2020 zijn IP67-gecertificeerd. Het eerste cijfer in het getal - de 6 - geeft de mate van stofbestendigheid weer. 6 is hierbij de hoogste waarde. Het toestel is dus geheel stofdicht. Het tweede getal in de IP-norm geeft de mate van waterbestendigheid aan. 7 betekent dompeldicht: geen waterindringing indien 30 minuten ondergedompeld op 1 meter diep. Beide toestellen zijn dus niet volledig waterdicht. Let er wel op dat zowel Fixmijndevice als Apple géén schade vergoedt die door vloeistoffen is ontstaan.

SOFTWARE-ONDERSTEUNING

Gemiddeld ondersteunt Apple haar iPhones 6 jaar met volledige software updates. Dat zou betekenen dat de iPhone 8, die uitgekomen is in 2017, volledig ondersteund wordt tot en met 2023. Je kunt dus nog jaren met plezier gebruikmaken van de nieuwste software en functies. Ook daarna kun je de iPhone 8 veilig blijven gebruiken, omdat Apple regelmatig beveiligingsupdates aanbiedt. Zo zijn jouw privacygegevens altijd veilig. De iPhone SE uit 2020 zou dan tot en met 2026 volledig ondersteund worden. Dat is natuurlijk wel wat langer. Vraag jezelf af hoelang je van plan bent met je iPhone te doen. Wil je een iPhone kopen waarmee je 6 jaar vooruit kunt, of koop je liever elke 2 a 3 jaar een nieuw toestel?

PRIJS

* Vanaf-prijs vastgesteld op 20-04-2020

Welke iPhone je koopt hangt natuurlijk voor een groot deel af van de prijs. De iPhone SE uit 2020 met een opslagcapaciteit van 64GB heeft een introductieprijs van €489. Voor dit bedrag krijg je heel veel iPhone in een compact formaat. De iPhone 8 heeft Apple inmiddels uit haar assortiment gehaald. Het voordeel hiervan is dat de prijzen bij externe aanbieders zullen dalen, waardoor jij voor een laag bedrag een goede iPhone kunt kopen. Bij Fixmijndevice kun je de iPhone 8 refurbished kopen. Refurbished is net zo goed als nieuw, maar dan tot 60% goedkoper. Bij Fixmijndevice is de vanaf-prijs van een iPhone 8 64GB €299, een behoorlijk prijsverschil. Bepaal dus voor jezelf of de paar extra functies die de nieuwe iPhone SE biedt, jou €190 euro extra waard is.

CONCLUSIE

Qua uiterlijk lijken de nieuwe iPhone SE en de iPhone 8 veel op elkaar. Op technisch gebied zijn de verschillen iets groter. Zo heeft de iPhone SE een snellere en toekomstbestendigere chip, heeft de camera er een paar functies bijgekregen en wordt het toestel langer door Apple’s iOS ondersteund. Wie een iPhone met de krachtigste processor wil en hier 4 jaar of langer mee wil doen, kan het beste de iPhone SE 2020 kopen. Wil je niet het nieuwste van het nieuwste, is goed ook goed genoeg en wil je voor een scherpe prijs gebruikmaken van een goede iPhone? Dan is de refurbished iPhone 8 de juiste optie. Het prijsverschil tussen beide toestellen bedraagt €170 en het is nog maar de vraag of dit prijsverschil de upgrades in het nieuwe toestel waard zijn.

iPhone 8 kopen. Een goede beslissing als je:

 • af en toe foto’s en video’s wilt maken met een simpele, goede camera;

 • graag een iPhone wilt in de kleur Gold;

 • weinig te besteden hebt, maar wel een goede iPhone zoekt voor nu en in de toekomst.

iPhone SE kopen. Een goede beslissing als je:

 • een kleine iPhone met de krachtigste processor wilt;

 • 5 jaar hetzelfde toestel wilt gebruiken met de meest recente functies van iOS;

 • graag een iPhone wilt in de kleur wit;

INDIEN JE KIEST VOOR DE REFURBISHED IPHONE 8

De refurbished iPhone 8 is een goede keuze. Het is een toestel die je de komende 3 jaar, en natuurlijk ook daarna, uitstekend van dienst is. Dat komt niet alleen door de volledige software-ondersteuning, maar ook door de krachtige hardware in het toestel. Refurbished is de iPhone 8 tot 60% goedkoper dan nieuw en hierdoor een hele interessante optie als je weinig wilt of kunt besteden. Bij Fixmijndevice kun je kiezen uit verschillende productcondities én je hebt de mogelijkheid om je oude iPhone aan ons te verkopen. Zo heb jij je eigen korting zelf in de hand. En dankzij het Keurmerk Refurbished ben je altijd verzekerd van een betrouwbare aankoop mét 2 jaar garantie en gratis laadaccessoires. Heb je een technisch probleem met je toestel of heb je bij bepaalde instellingen ondersteuning nodig? Onze servicedesk zit 6 dagen per week, ook in de avonduren, voor je klaar!