HET VERSCHIL TUSSEN DE IPHONE X, IPHONE XS EN IPHONE XR

In 2017 bestond Apple 10 jaar en bracht het bedrijf de iPhone X op de markt. Met een compleet nieuw uiterlijk vol nieuwe functies was de iPhone X een aangename verrassing. Zo verdween de homeknop met vingerafdrukscanner en maakte het plaats voor Face ID en een randloos beeldscherm. Een jaar later, in 2018, bracht Apple de iPhone XS én de iPhone XR op de markt. Als je een recent toestel van Apple wilt aanschaffen is de kans groot dat je twijfelt tussen één van deze drie toestellen. Wat is het verschil tussen de iPhone X, iPhone XS en iPhone XR? We vergelijken hier de X-familie!

In dit artikel

 • De relatie tussen de drie toestellen

 • In het kort: wat is het beste toestel voor jou?

 • Formaat en design

 • Beeldscherm type, formaat en kwaliteit

 • Camerafuncites

 • Snelheid en batterij

 • Waterbestendigheid

 • Conclusie

 • Refurbished: een betaalbaar en betrouwbaar alternatief voor nieuw

iphone-x-xs-xr.jpg

DE RELATIE TUSSEN DE DRIE TOESTELLEN

 • De iPhone XS is de nieuwe variant van de iPhone X

 • De iPhone XR is de budgetvariant van de iPhone XS

IN HET KORT: WAT IS HET BESTE TOESTEL VOOR JOU

iPhone X kopen: een goede keuze als je:

 • Een oudere iPhone hebt en voor een scherpe prijs op alle fronten een flinke stap vooruit wilt maken;

 • De beste kleurcontrasten wilt ervaren op een OLED-beeldscherm;

 • Een camera wenst met premium camera-instellingen;

 • Wél de nieuwste snufjes wilt, maar budget óók nog een rol speelt.

iPhone XS kopen: een goede keuze als je:

 • De beste kleurcontrasten wilt ervaren op een OLED-beeldscherm;

 • Een iPhone wilt in de kleur Gold;

 • Een camera wenst met premium camera-instellingen;

 • Snelheid en batterijduur enorm belangrijk vindt;

 • Eén van de meest recente krachtige iPhones wilt kopen.

iPhone XR kopen: een goede keuze als je:

 • Een toestel wilt in een vrolijke kleur;

 • Gewoon goede foto’s wilt kunnen maken;

 • Een toestel zoekt dat zich kan meten met de toptoestellen;

 • Naar een goede prijs-kwaliteitverhouding op zoek bent.

FORMAAT EN DESIGN

afmetingen.PNG

De iPhone X en de iPhone XS hebben precies dezelfde afmetingen en zijn nagenoeg even zwaar. Het gewicht in combinatie met de behuizing van glas en roestvrij staal zorgt ervoor dat beide toestellen premium aanvoelen als je ze vasthoudt. Beide toestellen zijn verkrijgbaar in Space Grey en Silver. Bij de iPhone XS heeft Apple de kleur Gold weer aan het assortiment toegevoegd.

iphone-x-iphone-xs-iphone-xr.jpg

De iPhone XR is in zijn totaliteit wat groter en zwaarder. Dat komt omdat niet de allernieuwste componenten en materialen zijn gebruikt. Het toestel is iets zwaarder, maar voelt wel minder premium aan. Dat komt omdat aluminium in de behuizing is gebruikt. De iPhone XR heeft wel één groot voordeel t.o.v. de iPhone X en de iPhone XS; het toestel is in 6 vrolijke kleuren verkrijgbaar.

BEELDSCHERM TYPE, FORMAAT EN KWALITEIT

beeldscherm.PNG

De iPhone X en de iPhone XS beschikken over exact hetzelfde 5.8 inch OLED-beeldscherm. De gehele voorkant is met beeldscherm bedekt. Omdat OLED buigzaam is kan het strak op de rand afgewerkt worden. De randen rondom het beeldscherm zijn dus nihil. Bij OLED kan elke individuele pixel aan- en uitgezet worden. Dit zorgt voor een enorm hoge resolutie en bijzonder mooie kleurcontrasten. Je ziet dit vooral bij donkere kleuren omdat bij de kleur zwart de pixel simpelweg uitstaat.

Verschil-LCD-en-OLED.jpg

De iPhone XR is iets groter en heeft dan ook een iets groter beeldscherm die gemaakt is van LCD. Er zijn een aantal essentiële verschillen tussen OLED en LCD. Omdat LCD wat dikker en niet buigzaam is, kan het niet zo strak op de rand afgewerkt worden. Hierdoor zijn de randen rondom het beeldscherm iets groter bij de iPhone XR. Verder kan een LCD beeldscherm alleen in zijn geheel feller gezet- of gedimd worden, waardoor LCD minder diepe kleurcontrasten kan bereiken dan OLED. Waar LCD dan weer beter tot zijn recht komt dan OLED, is een omgeving met veel licht. Waar kies je voor; iets minder mooie kleuren of functionaliteit?

CAMERAFUNCTIES

camera.PNG

Alle toestellen hebben een 12-megapixel camera waarmee je in 4K (4x zo hoog als Full-HD) kunt filmen. De manier waarop je de camera’s gebruikt is wel verschillend. De iPhone X en de iPhone XS hebben een tweede camera aan de achterkant die fungeert als telelens. Deze lens kan veel licht opvangen en maakt hierdoor ook bij weinig licht hele mooie foto’s. De iPhone XR heeft deze telelens niet en maakt gebruik van de camerasoftware om foto’s bij weinig licht te maken. De kwaliteit is hierdoor vanzelfsprekend wel iets minder.

camera-iphone-x-xs-xr.jpg

De iPhone X en iPhone XS kunnen 10x digitaal inzoomen en bij de iPhone XR is dat 5x. Hierdoor zijn foto’s op de iPhone XR iets minder mooi als je objecten fotografeert die ver weg zijn. Verder beschikken alle toestellen over populaire camerafuncties als portretmodus en panoramafoto. Bij de frontcamera zijn de verschillen heel klein. Zowel de iPhone X, iPhone XS en iPhone XR beschikken over een 7-megapixel camera waarmee je in Full-HD kunt filmen.

SNELHEID EN BATTERIJ

batterij.PNG

De iPhone XR mag dan wel als budgettoestel uitgebracht zijn; op snelheid en kracht is in ieder geval niet bespaard! Zowel de iPhone XR als de iPhone XS hebben dezelfde krachtige en energiezuinige Apple A12 processor. Hierdoor zijn de toestellen opgewassen tegen zware grafische taken en multitasking. De A11 processor van de iPhone X is in theorie iets minder snel, maar het verschil is milliseconden-werk. Je gaat dit bij de meeste dagelijkse taken absoluut niet merken. De krachtige A12-processor en het energiezuinige OLED-beeldscherm zorgen ervoor dat de batterij van de iPhone XS het langst meegaat. Alle toestellen ondersteunen draadloos opladen.

WATERBESTENDIGHEID

waterbestendigheid.PNG

De iPhone XR is IP67-gecertificeerd. Het toestel kan dus onder gecontroleerde omstandigheden 30 minuten lang tot 1 meter diep overleven. Waterbestendig dus. De iPhone X en iPhone XS zijn IP68-gecertificeerd en kunnen 30 minuten lang tot 3 meter diep onder water blijven. Deze toestellen zijn dus waterdicht. Of je één van deze toestellen nu nieuw bij Apple óf refurbished bij Fixmijndevice koopt: schade die door vloeistoffen is ontstaan valt buiten de garantie. Het is dus raadzaam om contact met vloeistoffen zoveel mogelijk te vermijden.

CONCLUSIE EN ADVIES

De iPhone X en de iPhone XS zijn bijna identiek aan elkaar. Op een extra kleur en een iets sterkere processor na zijn er geen noemenswaardige verschillen te ontdekken. Als we alle functies tegen de prijs afwegen, dan heeft de iPhone XR de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dit toestel kan zich meten met de toptoestellen en het zijn details waarop je inlevert. Vindt je batterijduur en kracht enorm belangrijk? Dan is de iPhone XS kopen de beste optie. Wil je wél een dubbele camera en een OLED-beeldscherm maar speelt budget ook nog een rol? Dan is de iPhone X kopen een goede keuze. Wil je de beste prijs-kwaliteitverhouding en een iPhone in een vrolijk kleurtje? Dan kun je het beste de iPhone XR kopen.

REFURBISHED: BETAALBAAR EN BETROUWBAAR ALTERNATIEF VOOR NIEUW

Je kunt in je keuze geen verkeerde beslissing maken. Elk toestel is enorm veelzijdig en toekomstgericht. Wat je nog wel in overweging kunt nemen is de keuze tussen nieuw en refurbished. Refurbished is een verstandige keuze, en wel om de volgende redenen:

 • Tot wel 60% voordeliger dan nieuw;

 • Even betrouwbaar als nieuw dankzij het Keurmerk Refurbished;

 • Keuze uit verschillende uiterlijke productcondities;

 • 2 jaar garantie, óók op de batterij;

 • Gratis laadaccessoires en simkaart tool;

 • 14 dagen 'niet goed geld terug' garantie.

iPhone X

We hebben momenteel geen producten om weer te geven.

We hebben momenteel geen producten om weer te geven.

We hebben momenteel geen producten om weer te geven.

We hebben momenteel geen producten om weer te geven.